Spårvagnsstäderna

Följ med på Spårvagnsstädernas studieresa 1-3 oktober 2019

Nu är det dags för föreningens årliga studieresa som i år kommer att gå till Spanien. Under ledning av erfaren guide tar vi oss ner till tre spårvagnsstäder där det finns mycket att inspireras av.

Vi kommer under tre dagar få möjlighet att besöka tre väldigt olika spårvägssystem.

De tre dagarna är i nuläget planerade att ha följande upplägg. Observera att programmet fortfarande är preliminärt och kan komma att ändras.

1 oktober - Dag 1 - Alicante
Under morgonen finns det möjlighet att från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn anlända med flyg till Alicante där vi inleder vår studieresa genom att besöka det nya duospårvägssystemet som finns i staden. Vi kommer att se fördelar och nackdelar med att förlägga spårvägen delvis i tunnel, men kommer också att få se hur spårvägen stärkt utvecklingen inte bara i själva Alicante utan också i förorterna.

I Alicante kommer vi övernatta i två nätter, vilket gör att vi inte behöver byta hotell eller bära bagage.

2 oktober - Dag 2 - Murcia
I Murcia kommer tillgängligheten att stå i fokus. Här används en ny teknik inom spårvägen som gör den extra tillgänglig för personer med synnedsättning eller olika mobiltetsfunktion (eller turister). Vi kommer att studera hur det funkar i praktiken, samtidigt som vi får en möjlighet att se hur spårvägen i sig påverkat staden. På kvällen åker vi åter till Alicante och äter där gemensam middag.

3 oktober - Dag 3 - Valencia
Sista dagen tar vi oss tillsammans till Valencia, som är en av de större städerna i området. I Valencia är spårvägssystemet helt integrerat med tunnelbana och pendeltåg, vilket gör att det blir lätt för resenärer att använda de olika resesätten. Valencias spårväg öppnade 1994 och var Spaniens första moderna spårväg. Den har sedan dess vuxit med flera nya linjer och hunnit mogna. Här kan vi se hur den moderna spårvägen ser ut 20 år efter öppnandet. Efter besöket tar vi oss sedan till Valencias flygplats där det finns möjlighet att åka hem på eftermiddagen till Stockholm, Göteborg och Köpenhamn.

Exakt pris för resan är inte fastställt, men vi förväntar oss att ligga på ungefär samma nivå som tidigare studieresor, och priset kommer inkludera samtliga transporter, övernattningar och måltider som nämns i programmet. Varje deltagare kommer själv att behöva boka flyg och eventuella extra övernattningar om så önskas. Det kommer också att finnas ett minimiantal deltagare på resan för att den ska bli av.

Du kan redan nu anmäla intresse för resan, så ser vi till att du får information när bokningen öppnar. Det gör du genom att maila till kansliet på info@sparvagnsstaderna.se. Intresseanmälan är inte bindande.

Bild: Michael Day / Flickr CC BY-NC