Hoppa till huvudinnehåll
Lidingöbanan vid Ropsten

Välkommen till Spårvägsforum 11-12:e november 2021

Den 11-12:e november är det dags för en fysiskt utgåva av Spårvägsforum. Vi kommer träffas i Stockholm i spårvägsnära miljö för att nätverka och lära oss mer om vad som är nytt i sektorn. Naturligtvis kommer vi äta middag ihop. 

Programmet innehåller studiebesök, internationella utblickar och intressanta diskussioner och nätverksmöjligheter.

Konferensen pågår under två halvdagar, från torsdag lunch till fredag lunch. Antalet platser är begränsat.

>> Du kan boka redan nu genom att klicka här!

 

Agenda

Torsdag 11:e november - huvudsakligen på svenska

12.06 – Spårvagn avgår från Ropsten direkt till konferenslokalen
Har du inte möjlighet att resa med spårvagnen eller kommer på annat sätt, kommer entrén att bemannas till 12.30, efter det kan du SMSa på 070-5680648 för att få tillgång. 

12.15 – 13.25 – Lunch och nätverkande

13.25 – 13.30 – Välkommen till Spårvägsforum!
Snabb introduktion och information om konferensen

13.30 – 14.00 – Lidingöbanans historia och framtid
Lars H Ericsson, Spårvägsexpert, Lidingöbo och tidigare säkerhetsdirektör på SLL ger oss en överblick över Lidingöbanans historia och framtid, och hur den påverkat och kommer påverka Lidingö i framtiden

14.00 - 15.00 - Studiebesök utmed Lidingöbanan - så utvecklar Lidingöbanan närområdet
Lars H Ericsson guidar oss längs med Lidingöbanan och visar oss i praktiken hur spårvägen påverkar utvecklingen i närområdet.

15.00 - 15.30 - Networking break

15.30 - 16.30 - Framtidens spårvägar i Stockholm 
Kollektivtrafikplan 2050 är på väg ut, vad kommer det innebära för spårvägsplanerna i Region Stockholm? Carl Silfverhielm, spårtrafikstrateg på region Stockholm kommer ge oss en framtidsblick kring vad som är på gång. 

16.30 - 17.00 - Automated People Movers för Sverige - En ny sorts light rail
Föreläsningen Automated People Movers är en introduktion till trafikslaget automated people mover (APM). I föreläsningen diskuteras bland annat vilka installationer, anläggningar och byggnader som ingår i APM-system, principer för bankonfiguration och i vilka situationer en APM är ett konkurrenskraftigt alternativ till andra trafikslag. Föreläsningen presenterar även med bilder och diagram ett antal utförda internationella exempel – däribland två moderna system i centrala Italien. Föreläsare är Torbjörn Lundell, arkitekt med inriktning på resande, transport och infrastruktur och en av få arkitekter i Sverige med praktisk erfarenhet av att projektera APM-system.

19.00 Nätverksmiddag - Scandic Foresta

 

Fredag 12:e november - på engelska

8.30 - Venue opens

9.00 – 9.45 – International Outlook - The comeback of public transport after Covid
Patrick Laval, journalist and light rail expert gives us an idea of what to expect in terms of passenger return on public transport, using data from France. 

9.45 – 10.15 – Skoda Transtech – Building a new tram for Tampere and Helsinki
Ollipekka Heikkilä will give us an overview into the new light rail vehicles for Tampere and Helsinki, their innovative features and lessons learned with comes to designing rolling stock that was to work on both brand new infrastructure as well as older.

10.15 – 10.45 – Networking break

10.45 – 11.30 – How AI will change the future of Light Rail
Artificial intelligence can make a big difference for the light rail systems of the future. Johan C Haveland from Asistobe will give us an insight in where and how AI can make operating a light rail system less complicated and less expensive.

11.30 – 12.15 –  Presentation of the Program document of Uppsala light rail project and examples of sustainability in action
Filippa Jansson and Alexandre Sautter from SYSTRA will take you on a brief walkthrough of the Uppsala LRT project history and of main topics raised during the program phase. They’ll end the presentation with a discussion of sustainability, explaining why we think this is a natural part of all projects and giving examples of good practices.

12.15 – Lunch and end of conference

13.14 – Tram departs from venue to Ropsten
Please be on time for this departure, as the tram will not be able to wait due to regular traffic on the line. 
 

 

Utställarplatser

Om ditt företag eller organisation är sugna på att visa upp era produkter eller verksamhet finns det utställarplatser att boka. I dessa paket ingår utöver själva utställningsytan även deltagaravgift för en person. Om ni vill boka till extra personer går det utmärkt att göra i vanliga anmälningsflödet. Utställningsytan är i anslutning till fikaytan och ger därför en naturlig yta för er att möta deltagarna. Antalet utställningsytor är begränsade och går att boka i bokningsdialogen. 

Boende

För boende rekommenderar vi Scandic Foresta. Det ligger inom räckhåll för Lidingöbanan så att du lätt kan ta dig till och från konferensen. Nätverksmiddagen kommer att äga rum på Foresta. För den som önskar bo i centrala Stockholm finns det bra kommunikationer mellan Lidingö och Stockholm.

>> Läs mer om hotellet här

Konferenslokal 

Konferensen kommer att äga rum i spårvägsnära miljö i Aga-depån på Lidingö. Det kommer att köras en spårvagn som kör direkt till konferenslokalen vid konferensens början, och efter att den är slut. Önskar du inte åka med specialtransporten, så kan du istället resa med ordinarie trafik som stannar bara en ytterst kort promenad från konferenslokalen. 

Pandemisäkerhet

Naturligtvis följer vi de direktiv som kommer från Folkhälsomyndigheten, och vi uppmuntrar er deltagare att göra samma sak. Vi är övertygade om att vi kan genomföra konferensen på ett smittsäkert vis, genom att exempelvis möblera med avstånd, ha bestämda platser och uppmuntra användandet av munskydd och handsprit. Om det skulle vara så att arrangemang än en gång förbjuds, gör vi vårt bästa för att gå över till ett virtuellt arrangemang.