Hoppa till huvudinnehåll
Välkommen på en halvdag i autonomins tecken 14:e november

Välkommen på en halvdag i autonomins tecken 14:e november

Det sker mycket på teknikfronten i transportsektorn och det finns gott om visioner att tekniken ska hjälpa oss få till en hållbar transportsektor. Men vad sker egentligen på den tekniska fronten när det gäller spårvägar? Och vilka utmaningar väntar kollektivtrafiken framöver? Och hur behöver vi planera vår kollektivtrafik för att dra maximal nytta av de tekniska framstegen?
 
Under en eftermiddag tar vi avstamp i tekniken med självkörande spårvagnar och breddar sedan perspektiven mot stadsplanering och mänsklig interaktion. Välkommen till Spårvagnsstädernas höstseminarium i Jönköping!
Med avstamp i tre olika discipliner närmar vi oss ämnet från olika håll, och även om utgångspunkten är spårväg kommer vi att tillämpa ett brett perspektiv på frågan. Du kommer att lämna seminariet med många olika perspektiv av autonom kollektivtrafik belysta och kanske också med fler frågor än svar. Tanken med seminariet är både att lyfta fram vilka möjligheter som finns, men också fallgropar och hur tillgängligheten i kollektivtrafiken ska bevaras.

Till seminariet har vi bjudit in tre olika framstående experter i sina fält som kommer dela med sig av sina angreppsvinklar på autonom kapacitetsstark kollektivtrafik. Följande programunkter och personer är inbokade för seminariet:

Hur påverkar den självkörande spårvagnen och andra autonoma fordon vår stadsplanering? Anna Pernestål - Chef och senior forskare på Integrated Research Lab (ITRL) på KTH belyser de aspekter som vi måste hantera om och när självkörande kollektivtrafik introduceras i våra städer. Blir det mer trafik, och hur påverkas tillgängligheten i trafiken?

Hur länge dröjer den självkörande spårvagnen? Tobias Koch - Försäljningschef för Light Rail Vehicles på Siemens Mobility berättar om de experiment som Siemens gör i Potsdam utanför Berlin, där självkörande vagnar testas i trafik och depå för att ta reda på vilka tekniska utmaningar som finns för att implementera självkörande vagnar. Föredraget hålls på engelska.